Kotlety gryczano-pieczarkowe

4.5 (167 ocen)

Są pyszne! Doskonałe z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, czy pokruszonym twarogiem na piątkowy obiad. Mogą po nie sięgać nie tylko wegetarianie i osoby na diecie - są naprawdę sycące!

Składniki:

  • - 10 dag kaszy gryczanej,
    - 20 dag pieczarek,
    - 1/2 małej, czerwonej cebuli,
    - 1 białko jajka,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 1 łyżka octu balsamicznego,
    - łyżeczka tymianku,
    - słodka papryka,
    - sól, pieprz,
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Placki

Kotlety gryczano-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, według przepisu na opakowaniu, odstawiamy i studzimy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, cebulę obieramy.
    Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy niewielką ilość (1-2 łyżeczki) oleju i podsmażamy na nim cebulę (ok. 1 minuty), a później dodajemy pieczarki. podlewamy kilkoma łyżkami wody i podsmażamy do momentu zrumienienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
  • 3. Podsmażone pieczarki dodajemy do kaszy, łączymy i dodajemy resztę składników - ocet balsamiczny, mąkę i białko - mieszamy na jednolitą dość gęstą masę. Odstawiamy na kilka minut.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy po ok. 3 łyżki ciasta i formujemy placuszki, które smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku,
    Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym albo twarogiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki Ziarna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować