Kotlety mielone z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do większego naczynia, dodajemy jajko, namoczoną-wyciśniętą bułkę, czosnek, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Cebulę drobno kroimy, smażymy na oleju. Następnie chłodzimy, po czym dodajemy do mięsnej masy. Natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do mięsa. Mieszamy.
Z masy formujemy kotleciki. Obtaczamy uformowane mięso w bułce tartej.
Smażymy na oleju, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Jeśli mamy, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Chwilę gotujemy, żeby grzyby zmiękły. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do grzybów. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Kotlety podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą, polane sosem grzybowym, z ulubioną surówką.
Komentarze