Moja Mama i Babcia często robiły zwykłe kotleciki ziemniaczane. Ja wzbogaciłam je o kilka nowych dodatków i wyszły wspaniałe.
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
puszka tuńczyka w sosie własnym
4 łyżki kukurydzy z puszki
1 dymka +szczypior
4 łyżki sera żółtego
sól
pieprz
ok 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
olej do smażenia
Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce, dymkę i szczypior posiekać. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy na durszlaku lub sicie. Do większej miski przełożyć ziemniaki, starty ser, dymkę i odsączoną kukurydzę z tuńczykiem. Wbić jajka i dodać ok 3 łyżki tartej bułki. Dokładnie wymieszać masę. Powinna się dobrze formować. Z masy ziemniaczanej formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Komentarze