Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i groszkiem

4.5 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świetny sposób na wykorzystanie zalegających z poprzedniego dnia ziemniaków. Kotleciki polecam na piątkowy, bezmięsny obiad lub ciepłą kolację :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    15 dag mrożonego groszku
    5 dag parmezanu
    1 jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    5 dag bułki tartej
    20 dag mieszanki sałat
    1 pomidor
    pół ogórka
    3 łyżki octu winnego
    po 1 łyżce musztardy i miodu
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości, dosypać groszek, po 4 minutach odcedzić. Ziemniaki przestudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, starty parmezan, posiekaną natkę, groszek, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wstawić na godzinę do lodówki.
  • Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i groszkiem 2. Z ciasta formować płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor około 5 minut. Osączyć na papierowym ręczniku. Umytą i osuszoną sałatę połączyć pokrojonym na kawałki ogórkiem i pomidorem. Ocet musztardę, sól i pieprz, wymieszać, polać warzywa. Sałatkę podawać z kotletami. Smacznego :)

Porady

* z podanej porcji wychodzi 5-6 szt.średniej wielkości kotletów * ziemniaki muszą być całkowicie wystudzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować