Dzisiaj przygotowałam kotleciki drobiowe w połączeniu z cukinią, papryką czerwoną,zieloną cebulką i natką pietruszki. Kotleciki smacznie doprawione zasmakowały całej rodzince.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
cukinia 1 szt. mała,
filet z piersi kurczaka 500 g,
jajka 2 ,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
papryka czerwona 1/2 szt,
cebulka zielona 1/2 pęczka,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
sól i pieprz do smaku,
papryka chili 1/3 łyżeczki,
imbir 1/2 łyżeczki,
masło klarowne do smażenia,
Kotleciki drobiowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulkę zieloną i natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu poszatkować.
Cukinię umyć, obrać a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do startej cukinii dodać jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodać przygotowane wcześniej warzywa.
Filet z piersi kurczaka oczyścić,umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, połączyć z masą z cukinii.
Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać masło klarowne, nakładać porcje masy i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Komentarze