KOSTKA JOGURTOWA Z OWOCAMI I GALARETKĄ

5 (159 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jogurtowiec na zimno na ciemnym biszkopcie. Jogutrowiec z owocami i galaretką. Ciasto wyszło pyszne i śliczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -1 szklanka oleju

    KREM JOGURTOWY:
    -1200 g. jogurtu greckiego
    -660 ml.śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -40 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    OWOCE:
    -3 szt.kiwi
    -2 szt. pomarańczy
    -125 g. borówki amerykańskiej
    -kilkanaście winogron
    -250 g. malin

    GALARETKA:
    -1 l. wody
    -3 galaretki krystaliczne
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka jogurtowa z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOSTKA JOGURTOWA Z OWOCAMI I GALARETKĄ 1. biszkopt- Białka ubić z cukrem, potem dodawanymi żółtkami po 1. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* ok.30 min.Po upieczeniu obrócić na deskę ze ściereczką. Zdjąć blaszkę i papier. Ostudzić i włożyć z powrotem do tej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Można biszkopt nasączyć ale to nie konieczne bo jest miękki.
  • KOSTKA JOGURTOWA Z OWOCAMI I GALARETKĄ 2. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę i jogurt ubić z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i schłodzić, jeśli rzadki. U mnie był stabilny to od razu poukładałam owoce.
  • KOSTKA JOGURTOWA Z OWOCAMI I GALARETKĄ 3. owoce-Kiwi obrać, pokroić na 0,5 cm. plasterki. Dobrze jest je zahartować, żeby nie rozpuściły galaretki.Zagotować na patelni trochę wody z cukrem i chwilkę zaparzyć te plasterki. Odsączyć i osuszyć, potem poukładać na kremie. Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki też 0,5 cm.Troszkę osuszyć ręcznikiem papierowym i poukładać na kremie.Borówkę amerykańską jak i winogron umyć, osuszyć i poukładać na kremie. Maliny nie myć, tylko przetrzeć ściereczką i przeglądnąć środki. Poukładać na kremie.
  • KOSTKA JOGURTOWA Z OWOCAMI I GALARETKĄ 4. galaretka- Galaretkę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać dokładnie każdy owoc i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kostka BANKIETOWA

To może cię zainteresować