1.Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, później żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek, przyprawę korzenną i kakao. Powoli mieszamy. Wylewamy masę na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni.
2.W tym czasie, kiedy biszkopt się piecze robimy budyń. Z trzech szklanek mleka odlewamy trochę, resztę gotujemy. Te mniejszą ilość mieszamy z budyniem, mąką, cynamonem oraz żółtkami zmiksowanymi z cukrem. Mieszankę wylewamy do mleka gotując na małym ogniu przez chwilkę aż zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, kiedy ostygnie przekrawamy na dwa blaty.
Każdy smarujemy warstwą dżemu o odstawiamy.
3.Kiedy budyń wystygnie, w naczyniu miksujemy margarynę (powinna być w temperaturze pokojowej), dodajemy cukier puder. Miksując dalej dajemy po łyżce budyniu cynamonowego (na najwyższych obrotach). Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i śmietankę. Miksujemy przez chwilę.
Gotową masę smarujemy na biszkopt z dżemem. Dekorujemy czekoladą. Smacznego
Komentarze