Kawa korzenna a'la latte

5 (191 ocen)

Kawa z dodatkiem przypraw korzennych idealnie pasuje na zimowe chłodne wieczory, oraz idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat.

Składniki:

  • 300 ml wody
    2 łyżeczki kawy
    1 cm kawałek kory cynamonu
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    2 łyżeczki płaskie cukru waniliowego domowego
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej suszonej
    2 goździki
    250ml śmietanki 36%
    1 płaska łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa korzenna a'la latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę parzymy w ekspresie.
    Przelewamy do garnka i dodajemy przyprawy i cukier waniliowy. Gotujemy pod przykryciem ok 10 min
  • 2. Wyciągamy przyprawy i kawę studzimy.
  • 3. 150 ml śmietanki przelewamy do słoika i zakręcamy. Mocno potrząsamy by śmietanka dobrze się spieniła.
  • 4. ciepłą kawę wlewamy do szklanek, delikatnie brzegiem szklanki wlewamy śmietankę.
  • 5. resztę śietanki ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. śmietanę przekłądamy do rękawa cukierniczego.
  • 6. Końcówkę rękawa delikatnie zanurzamy w kawie i wyciskamy śmietanę unosząć rękaw ku górze. Delikatnie posypujemy kakao bądź cynamonem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować