Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Białka ubić na sztywno, po łyżce dodawać cukier nadal ubijać.Zmniejszyc obroty miksera i dodawać po jednym żółtku oraz mąkę. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie mieszając łyżką. Z tak przygotowanego ciasta upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.
2.Krem:
Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 3/4 szklanki wody. Budynie i makę pszenną rozpuścić w 3/4szklanki wody, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy sok sie zagotuje mieszankę wlac i ugotowac budyńciagle mieszając.Garnek z budyniem przykryć folią i odstawic do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce przestudzonego budyniu.Można dodac odrobinę alkoholu.
3.Delicje nasączyć w kawie i alkoholu.
Na pierwszy placek orzechowy wyłożyć pierwszą połowę kremu. Na krem poukładać delicje. Na ciastka wyłożyć drugą część kremu(2-3 łyżki zostawić na wierzch). Przykryć drugim plackiem i cienko posmarować pozostałym kremem. Poukładać odsączone i pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Zalać galaretką rozpuszoną w 3 szklankach przegotowanej wody. Całość schłodzić.
Komentarze