CIASTO KORA ORZECHOWA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jestem miłośnikiem ciast z orzechami to ciasto jest jednym z moich ulubionych jak również mojej rodziny, więc znika ze stołu bardzo szybko.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 8 białek
    20 dag cukru
    3 żółtka
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    10 dag orzechów włoskich siekanych
    10 dag kokosu
    10 dag rodzynek
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    sok z 1 puszki brzoskwiń
    1 i 1/2kostki masła
    5 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki wody
    5 żółtek

    2 paczki delicji
    1/2 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
    1/4 szklanki wódki
    osączone brzoskwinie
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
    Białka ubić na sztywno, po łyżce dodawać cukier nadal ubijać.Zmniejszyc obroty miksera i dodawać po jednym żółtku oraz mąkę. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie mieszając łyżką. Z tak przygotowanego ciasta upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.
  • 2. Krem:
    Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 3/4 szklanki wody. Budynie i makę pszenną rozpuścić w 3/4szklanki wody, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy sok sie zagotuje mieszankę wlac i ugotowac budyńciagle mieszając.Garnek z budyniem przykryć folią i odstawic do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce przestudzonego budyniu.Można dodac odrobinę alkoholu.
  • 3. Delicje nasączyć w kawie i alkoholu.
    Na pierwszy placek orzechowy wyłożyć pierwszą połowę kremu. Na krem poukładać delicje. Na ciastka wyłożyć drugą część kremu(2-3 łyżki zostawić na wierzch). Przykryć drugim plackiem i cienko posmarować pozostałym kremem. Poukładać odsączone i pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Zalać galaretką rozpuszoną w 3 szklankach przegotowanej wody. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować