Podsmażane kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz:
Szpinak podsmażamy na oliwie, a kiedy zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie studzimy. Szpinak odciskamy z nadmiaru soków i dodajemy do 200 g przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
2.kopytka:
300 g ziemniaków, jajko, sól oraz mąkę (zależnie od ziemniaków można dodać jej więcej jeśli ciasto będzie za lepiące) zagniatamy tak, aby powstała sprężysta, zwięzła kula.
Kulę dzielimy na 3 części. Każdą z części rolujemy, a następnie lekko rozpłaszczamy. Na środku każdego paska z ciasta" kopytkowego" układamy cienki pasek z farszu. Następnie zlepiamy boki "kopytkowego" paska tak, aby zamknąć szpinakowy farsz w środku. Rolujemy, a potem kroimy na ok.2 cm kawałki.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie.
Najlepiej smakują podsmażone na patelni, ale można je jeść też od razu po ugotowaniu.
Komentarze