Podsmażane kopytka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

tradycyjne kluski z farszem szpinakowym

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
    3 ząbki czosnku
    150 g szpinaku
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    8-9 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Podsmażane kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. farsz:
    Szpinak podsmażamy na oliwie, a kiedy zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie studzimy. Szpinak odciskamy z nadmiaru soków i dodajemy do 200 g przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 2. kopytka:
    300 g ziemniaków, jajko, sól oraz mąkę (zależnie od ziemniaków można dodać jej więcej jeśli ciasto będzie za lepiące) zagniatamy tak, aby powstała sprężysta, zwięzła kula.
    Kulę dzielimy na 3 części. Każdą z części rolujemy, a następnie lekko rozpłaszczamy. Na środku każdego paska z ciasta" kopytkowego" układamy cienki pasek z farszu. Następnie zlepiamy boki "kopytkowego" paska tak, aby zamknąć szpinakowy farsz w środku. Rolujemy, a potem kroimy na ok.2 cm kawałki.
    Kluski gotujemy w osolonej wodzie.
    Najlepiej smakują podsmażone na patelni, ale można je jeść też od razu po ugotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować