Kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zmielić w maszynce lub ugnieść przez praskę.
Szpinak rozmrozić .
Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Szpinak wrzucić na patelnie i wlać do niego rosołek, wymieszać i dusić ,do momentu ,aż cała woda wyparuje ze szpinaku. Zostawić do wystygnięcia.
Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajko i mąkę .Zagnieść składniki. Przygotowane ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość do około 0,5 cm i wykrawać niedużym wykrawaczem do ciastek.
Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać wykrojone kopytka do wrzątku .Gdy kopytka wypłyną na wierzch , wyciągać z wody.
Podawać ciepłe z sosem.
Porady
Ilość dodanej mąki zależy od tego jaką konsystencję mają ziemniaki (od kleistości-czyli zawartości skrobi).
Komentarze