Kopytka ze szpinakiem

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Z sosem smakują wyśmienicie :)

  • 60 min

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków osolonych ugotowanych najlepiej dzień wcześniej
    • 1 jajko
    • 1 kostka rosołowa drobiowa
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 6-7 łyżek mąki pszennej
    • 200 g mrożonego szpinaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Przystawki

Kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić w maszynce lub ugnieść przez praskę.
    Szpinak rozmrozić .
    Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Szpinak wrzucić na patelnie i wlać do niego rosołek, wymieszać i dusić ,do momentu ,aż cała woda wyparuje ze szpinaku. Zostawić do wystygnięcia.
    Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajko i mąkę .Zagnieść składniki. Przygotowane ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość do około 0,5 cm i wykrawać niedużym wykrawaczem do ciastek.
    Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać wykrojone kopytka do wrzątku .Gdy kopytka wypłyną na wierzch , wyciągać z wody.
    Podawać ciepłe z sosem.

Porady

Ilość dodanej mąki zależy od tego jaką konsystencję mają ziemniaki (od kleistości-czyli zawartości skrobi).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować