Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

  • wyświetlono: 203 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Intensywnie zielone kopytka ze świeżym szpinakiem baby i jarmużem to tani oraz prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mały dodatek zupełnie odmienia nasze danie i nadaje mu cudownego koloru. Kopytka bardzo dobrze smakują z roztopionym masłem, rozmaitymi sosami oraz świeżym pesto. Będą także świetnym dodatkiem do zupy i gulaszu.

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 1 kg ziemniaków (obranych)
- 2 garści szpinaku baby
- 1 duży liść jarmużu (bez łodygi)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i jarmużem do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.
  • 2. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto *.

    * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, ponieważ może zrobić się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki. Pamiętajmy, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i miękkie.
  • 3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

    Życzę smacznego! :)

Porady

- Kopytka, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną oleju lub stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu.

- Ugotowane kopytka możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Najpierw układamy je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone już kopytka przekładamy do woreczka.

- W postaci surowej możemy mrozić także samo ciasto ziemniaczane na kopytka (przez 2 - 3 miesiące).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kopytka inaczejkopytka ze szpinakiemzielone kopytka

Komentarze

Podobne przepisy

Kulki ze szpinakiem

Dodane przez: evita0007

Kluski kulki ze szpinakiem

Kluchy przygotowane w ten sposób...

Zapiekane kluski ze szpinaku

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekane kluski ze szpinaku

Mam 21 lat i jestem studentem Wydziału...

Kopytaka brokułowe

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kopytka brokułowe

Kopytka w nieco innej wersji.

Kopytka leniwe

Dodane przez: rzelkazag

Leniwe kopytka

Kiedy Oluś złapał zapalenie jamy...

Zielone kluski z serem i zasmażką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zielone kluski z serem i kiełbaską

Zielone kluski podałam z białym...

Kopytka

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Kopytka jak u babci

Można podać je do gulaszu z indyka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE