Kopytka z ziołami i czosnkiem.

4.5 (200 ocen)

Są pożywne, mojemu mężowi bardzo smakują.

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 10 dag boczku wędzonego
    • Suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
    • Mielona czerwona papryka
    • 2 ząbki czosnku
    • Gałka muszkatołowa
    • Sól, pieprz
    • Zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z ziołami i czosnkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na stolnicę, zrób z nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Zagnieść z tych składników ciasto.
  • 2. • Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaska strona noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową.
  • 3. • Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku.
  • 4. • Gorące kopytka okraś boczkiem, oprósz suszonymi ziołami oraz czerwoną papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować