Kopytka z ziołami i czosnkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na stolnicę, zrób z nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Zagnieść z tych składników ciasto.
2.• Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaska strona noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową.
3.• Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku.
Komentarze