Smalczyk z czosnkiem i ziołami

4.5 (154 ocen)

Mój pierwszy smalczyk przygotowany specjalnie dla mężusia, zapraszam:)

Składniki:

  • 500 g słoniny
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Smalczyk z czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę mocno schłodzić i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do rondla o szerokim dnie i postawić na mocny ogień. Wytopić ja najwięcej tłuszczu ze słoniny. Stale mieszać aby się nie przypaliło bo smalec będzie do niczego. W miedzy czasie do miseczki przesypać zioła i dobrze je wymieszać. Czosnek obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Na około 2-3 minuty przed końcem wytapiania dodać zioła i dobrze wymieszać zawartość rondla. Po wskazanym czasie zdjąć z ognia i dodać czosnek. Szybko wymieszać. Smalczyk przelać do przygotowanych słoiczków ( umytych i wyparzonych) i zostawić do zastygnięcia. Następnie zamknąć słoiczki i przełożyć je do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Słonina Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować