Truskawkowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i wodę i kakao. Dodać pianę i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (25cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 stopni około 30 -40 minut.
2.Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
3.Do ½ l jogurtu dodać Cukier do smaku oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 1 ¼ szklanki wody. Masę rozprowadzić na biszkopcie i zalać tężejącą zieloną galaretką.
4.Do pozostałego jogurtu dodać Cukier do smaku, 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej 1 ½ szklanki wody i rozprowadzić na galaretce.
5.Na ostatnią warstwę masy jogurtowej rozłożyć umyte i obrane truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Komentarze