Kopytka z szynką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować i wystudzić.
Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i obsmażyć. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z pastą paprykową i resztą przypraw. Dusić do miękkości mięsa.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, krótko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą uformować w cienki rulon, delikatnie przygnieść nożem i pokroić skośnie na 3-4-centymetrowe kawałki. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i wyciągać minutę po wypłynięciu. Podawać z sosem. Smacznego :)
Komentarze