Kopytka z szynką w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienny obiad :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    ok. 1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    3/4 kg szynki wieprzowej
    ok. 1 kg pomidorów
    2 cebule
    kilka ziaren jałowca
    liść laurowy
    2-3 ziela angielskie
    sól, pieprz
    1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek
    słodka papryka, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Gulasz

Kopytka z szynką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i wystudzić.

    Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i obsmażyć. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z pastą paprykową i resztą przypraw. Dusić do miękkości mięsa.

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, krótko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą uformować w cienki rulon, delikatnie przygnieść nożem i pokroić skośnie na 3-4-centymetrowe kawałki. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i wyciągać minutę po wypłynięciu. Podawać z sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować