Gulasz z indyka z kopytkami

4.47 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gulasz z piersi indyka z marchewką i delikatnym sosem pomidorowym z nutką bazylii i majeranku podawany z pysznymi domowymi kopytkami.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka:
    Gotowane ziemniaki 500 g
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli

    Gulasz z indyka:
    700 g piersi indyka
    3 marchewki
    1 cebula
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    Sól
Wystaw ocenę:

4.47 (174 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz z indyka z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki utłuc, dodać mąkę i jajko i sól. Wyrobić ciasto, z ciasta uformować wałek o szerokości 3 cm i pokroić na romby. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.

    Cebulę pokroić w kosteczkę zeszklić na oleju. Dodać pokrojonego w kosteczkę indyka. Smażyć około 10 minut. Dodać marchewkę i przecier pomidorowy. Podlać wodą na tyle aby przykryć indyka. Dodać sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę. Gotować około 15 minut na średnim ogniu. Na końcu dodać majeranek. Dodać mąkę wymieszaną z wodą, starannie wymieszać i całość ponownie zagotować. Udekorować świeżą kolendrą.

Porady

Majeranek dodajemy na koniec gotowania bo powoduje gorzknienie potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować