Kopytka bazyliowo-koperkowe

0 (0 ocen)

Tak przygotowanymi kopytkami zadowolą się miłośnicy ziół, są delikatne i bardzo aromatyczne. Świetnie smakują polane roztopionym masłem lub z sałatką ze świeżych warzyw.Stanowią także smaczny dodatek to pieczonych/grillowanych mięs.

Składniki:

  • (Na 2 porcję)
    1/2 kg. ziemniaków ( ja miałam młode)
    10 dużych listków świeżej bazylii
    1/3 pęczka świeżego koperku
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka bazyliowo-koperkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki ugotować do miękkości ok. 15-20min.
    Odcedzić, osuszyć nad ogniem.
    Przepuścić je przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem- odstawić do wystudzenia.
    Bazylię oraz koperek dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , posiekać drobno.
  • masa ziemniaczana 2. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko , mąki oraz zioła.Doprawić pieprzem.
    wyrabiać masę rękoma aż stanie się gładka i przestanie przyklejać do rąk. ( w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej).
  • kopytka przed ugotowaniem 3. Stolnicę /blat oprószyć mąką,brać po trochu masy ziemniaczanej , wałkować dłońmi "wałeczki" z których kroić zgrabne , ukośne kopytka.
    W garnku zagotować wodę , wkładać kopytka porcjami , gotować do wypłynięcia na wierzch.
    Wyjmować łyżką cedzakową.

Porady

Kopytka smakują za równo na ciepło jak i zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować