Mięso schabowe podałam w formie kopert, z pysznym grzybowym nadzieniem, w zielonej brokułowej panierce.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
600 g schabu bez kości
pół niedużego brokuła
ciasto naleśnikowe: 3/4 szklanki mąki
po pół szklanki wody i mleka
1 jajko
Farsz: 200 g kurek
pół papryki żółtej
2 ogórki kwaszone
pół cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Koperty schabowe w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz i przekrój na trzy równe części. Roztrzep na kotlety, oprósz z obu stron solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
2.Kurki umyj,oczyść, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj posiekaną cebulę, oraz oczyszczoną, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość wymieszaj, chwilę podduś i odstaw do ostygnięcia. Dodaj natkę pietruszki i pokrojonego w kostkę ogórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.1/3 przygotowanego farszu rozłóż na połowie plastra mięsa, po czym przykryj drugą połową, tworząc kopertę. Tak przygotuj dwie pozostałe koperty.Następnie zepnij je wykałaczkami, by nie wypadł farsz.
4.Przygotuj ciasto naleśnikowe: jajko zmiksuj z mąką, mlekiem, wodą i szczyptą soli. Brokuła podziel na różyczki i podgouj 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź i zmiksuj z ciastem naleśnikowym (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie konieczności dodaj wody lub mąki).
5.Koperty mięsne maczaj w cieście naleśnikowym i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij wykałączki.Podawaj np.z ryżem i gotowanym brokułem. Smacznego!
Komentarze