Pyszna aksamitna konfitura. Doskonała do pączków, babeczek, tart, deserów lub wyjadania łyżką :) Wymaga sporo pracy przy obieraniu dzikiej róży ale ta praca zdecydowanie się opłaca.
Składniki:
(na 2 słoiki po 350ml)
500g owoców dzikiej róży (300g po wydrylowaniu)
1,5 szklanki cukru
pół cytryny
Konfitura z owoców róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.owoce dzikiej róży myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Wydłubujemy pestki wraz z włoskami. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą w celu wymycia pozostałych włosków. Jeśli je pozostawimy konfitura będzie nas nieprzyjemnie gryzła w gardło.
Owoce wkładamy na noc do zamrażarki.
Następnego dnia owoce przemywamy dwukrotnie letnia wodą. Dodajemy syrop przygotowany z wody z cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. W tym czasie należy całość nieco podlewać wodą aby się nie przypaliła. Ugotowane owoce przecieramy przez sito. Skórki pozostałe na sicie wkładamy do miseczki i zalewamy niewielka ilością wrzątku (około pół szklanki). Ponownie przecieramy przez sito. Przetartą konfiturę gotujemy razem z sokiem z połówki cytryny jeszcze przez 20 minut często mieszając. Gorącą wlewamy do wypasteryzowanych słoików i obracamy dnem do góry do wystygnięcia.
Komentarze