Konfitura z owoców róży

4.43 (174 ocen)

Pyszna aksamitna konfitura. Doskonała do pączków, babeczek, tart, deserów lub wyjadania łyżką :) Wymaga sporo pracy przy obieraniu dzikiej róży ale ta praca zdecydowanie się opłaca.

Składniki:

  • (na 2 słoiki po 350ml)

    500g owoców dzikiej róży (300g po wydrylowaniu)
    1,5 szklanki cukru
    pół cytryny

Wystaw ocenę:

4.43 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Konfitura z owoców róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konfitura z owoców róży 1. owoce dzikiej róży myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Wydłubujemy pestki wraz z włoskami. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą w celu wymycia pozostałych włosków. Jeśli je pozostawimy konfitura będzie nas nieprzyjemnie gryzła w gardło.
    Owoce wkładamy na noc do zamrażarki.
    Następnego dnia owoce przemywamy dwukrotnie letnia wodą. Dodajemy syrop przygotowany z wody z cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. W tym czasie należy całość nieco podlewać wodą aby się nie przypaliła. Ugotowane owoce przecieramy przez sito. Skórki pozostałe na sicie wkładamy do miseczki i zalewamy niewielka ilością wrzątku (około pół szklanki). Ponownie przecieramy przez sito. Przetartą konfiturę gotujemy razem z sokiem z połówki cytryny jeszcze przez 20 minut często mieszając. Gorącą wlewamy do wypasteryzowanych słoików i obracamy dnem do góry do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować