Konfitura z dzikiej róży

4.46 (185 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzika róża to źródło witaminy C. Tak przygotowana w domu konfitura idealnie przyda się jako dodatek do herbaty w zimne jesienno-zimowe wieczory

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g obranych owoców dzikiej róży
    300 g cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane owoce dokładnie płuczemy. Zalewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier i gotujemy wszystko mieszając od czasu do czasu , aby nam się nic nie przypaliło około 30 minut. Odstawiamy całość na noc. Rano dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy jeszcze 15 minut. Do gotowej konfitury dolewamy sok z cytryny i przekładamy do słoiczków.

Porady

Owoce warto obierać w rękawiczkach. Owoce barwią skórę na pomarańczowo i bardzo ciężko później usunąć plamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzika róża

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować