fantastyczny pomysł na rozpływający się w ustach tort
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
30 dag cukru
20 dag mąki pszennej tortowej
5 dag ciemnego kakao
szczypta soli
Masa orzechowa:
30 dag mielonych orzechów
20 dag masła
20 dag cukru
1 op.cukru waniliowego
5 łyżek wody lub mleka
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany kremówki
300 g serków homogenizowanych waniliowych
8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szkl. gorącej wody
cukier puder do smaku
Komunijny tort orzechowy ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodając powoli cukier.Ubijając dalej dodawać żółtka.Mąkę przesiać z kakao i powoli wsypując do ubitych jajek mieszać ostrożnie drewnianą łyżką.Gotową masę przelać do do tortownicy o średnicy ok.32 cm i piec w 180 st.C ok godziny.Biszkopt najlepiej upiec 1 lub 2 dni przed wykończeniem,żeby się za bardzo nie kruszył przy krojeniu.
Masa orzechowa:
wszystkie składniki przełożyć do rondla,zagotować i trochę ostudzić,przekroić biszkopt na 3 równe części,każdą delikatnie nasączyć słabym naparem z herbaty ,a dwie z nich posmarować masą orzechową.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier do smaku,pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka homogenizowanego a następnie cienkim strumieniem letnią żelatynę.
Na paterze położyć pierwszy placek biszkoptu pokryty masą orzechową,nałożyć 1/3 masy śmietanowej,położyć kolejny placek biszkoptu z masą orzechową i znowu 1/3 masy śmietanowej.Przykryć ostatnim plackiem ciasta,a reszta masy obłożyć cały tort,wyrównując wszelkie nierówności.Boki tortu obsypać wiórkami gorzkiej czekolady,górę zaś wiórkami kokosowymi,ozdobić np.małymi bezikami i cukrowymi perełkami a na środek położyć gotową dekorację komunijną
Porady
Zalecam aby do śmietany nie dodawać zbyt dużo cukru gdyż masa orzechowa jest bardzo słodka
Komentarze