Komunijny tort orzechowy ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

fantastyczny pomysł na rozpływający się w ustach tort

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    30 dag cukru
    20 dag mąki pszennej tortowej
    5 dag ciemnego kakao
    szczypta soli


    Masa orzechowa:
    30 dag mielonych orzechów
    20 dag masła
    20 dag cukru
    1 op.cukru waniliowego
    5 łyżek wody lub mleka

    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietany kremówki
    300 g serków homogenizowanych waniliowych
    8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szkl. gorącej wody
    cukier puder do smaku

    Dekoracja wg uznania
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Biszkopty

Komunijny tort orzechowy ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodając powoli cukier.Ubijając dalej dodawać żółtka.Mąkę przesiać z kakao i powoli wsypując do ubitych jajek mieszać ostrożnie drewnianą łyżką.Gotową masę przelać do do tortownicy o średnicy ok.32 cm i piec w 180 st.C ok godziny.Biszkopt najlepiej upiec 1 lub 2 dni przed wykończeniem,żeby się za bardzo nie kruszył przy krojeniu.
    Masa orzechowa:
    wszystkie składniki przełożyć do rondla,zagotować i trochę ostudzić,przekroić biszkopt na 3 równe części,każdą delikatnie nasączyć słabym naparem z herbaty ,a dwie z nich posmarować masą orzechową.
    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier do smaku,pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka homogenizowanego a następnie cienkim strumieniem letnią żelatynę.
    Na paterze położyć pierwszy placek biszkoptu pokryty masą orzechową,nałożyć 1/3 masy śmietanowej,położyć kolejny placek biszkoptu z masą orzechową i znowu 1/3 masy śmietanowej.Przykryć ostatnim plackiem ciasta,a reszta masy obłożyć cały tort,wyrównując wszelkie nierówności.Boki tortu obsypać wiórkami gorzkiej czekolady,górę zaś wiórkami kokosowymi,ozdobić np.małymi bezikami i cukrowymi perełkami a na środek położyć gotową dekorację komunijną

Porady

Zalecam aby do śmietany nie dodawać zbyt dużo cukru gdyż masa orzechowa jest bardzo słodka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować