Pyszny kompot z wiśni, w zeszłym roku jakoś tak mi uciekł na nie sezon, że nie zdążyłam zrobić ani jednego słoika. W tym roku postanowiłam się bardzo dobrze zaopatrzyć w wiśnie i powstało dużo słoików kompotu :).
Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i parzymy w piekarniku w 100 C około 20 minut, wyciągamy i studzimy. Wiśnie myjemy dobrze odsączamy, wkładamy do słoików( u mnie wyszło 13 pełnych 1 L ). Wodę gotujemy z cukrem, gorącym syropem zalewamy owoce. Wycieramy dokładnie gwinty i zakręcamy słoiki. Wkładamy do wyłożonego ściereczką dużego garnka i zalewamy wodą i gotujemy, gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu około 18 minut, pozostałe wkładamy już do gorącej wody i gotujemy 25 minut. Wyciągamy i studzimy, dopiero wówczas wynosimy do piwnicy.
Komentarze