Kompot wiśniowy na zimę

4.49 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny kompot z wiśni, w zeszłym roku jakoś tak mi uciekł na nie sezon, że nie zdążyłam zrobić ani jednego słoika. W tym roku postanowiłam się bardzo dobrze zaopatrzyć w wiśnie i powstało dużo słoików kompotu :).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 kg wiśni
    1,10 kg cukru
    3,150 L wody
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i parzymy w piekarniku w 100 C około 20 minut, wyciągamy i studzimy. Wiśnie myjemy dobrze odsączamy, wkładamy do słoików( u mnie wyszło 13 pełnych 1 L ). Wodę gotujemy z cukrem, gorącym syropem zalewamy owoce. Wycieramy dokładnie gwinty i zakręcamy słoiki. Wkładamy do wyłożonego ściereczką dużego garnka i zalewamy wodą i gotujemy, gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu około 18 minut, pozostałe wkładamy już do gorącej wody i gotujemy 25 minut. Wyciągamy i studzimy, dopiero wówczas wynosimy do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować