Kompot z czereśni na zimę

  • wyświetlono: 128885 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czereśnie powolutku pokazują się na bazarkach, skusiły mnie słodyczą niestety ceną powaliły, ale mimo to postanowiłam trochę kupić :). Nic nie przywołuje mi tak dzieciństwa niż otwierany słoik w zimie kompotu czereśniowego - pamiętam jak lubiłam oglądać w niedzielę westerny z tatą brałam słoik, łyżk

Marica738
  • 50min

Składniki

czereśnie jakie lubicie są różne odmiany w zależności od koloru kompot będzie jasno różowy lub ciemny :)
200 ml wody
100 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Kompot z czereśni na zimę

  • 1. Słoiki myjemy dokładnie i parzymy w gorącym piekarnik. Owoce myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki. Wkładamy do słoików ja na ogół zapełniam 3/4 słoika.
  • 2. Gotujemy syrop z wody i cukru ilość zależy od ilości słoików zasada jest ta sama zawsze na 200 ml wody dodajemy 100 g cukru. Gorącym syropem zalewamy słoiki do pełna, wycieramy gwint i zakręcamy mocno. Pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody. Kompot jest słodziutki i aromatyczny można go rozcieńczać wodą :).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

kompot z truskawek na zimę

Dodane przez: Magda_Z

Kompot z truskawek na zimę

Idealny gdy mroźną zimą zatęsknimy...

kompot z wiśni

Dodane przez: Magda_Z

Kompot z wiśni na zimę

Smak lata zamknięty w słoiku.

Kompot z wiśni na zimę

Dodane przez: Paulina1507

Kompot z wiśni na zimę

Sezon na przetwory trwa w najlepsze....

image-11hdyqe

Dodane przez: Marica738

Kompot wiśniowy na zimę

Pyszny kompot z wiśni, w zeszłym...

Kompot z czereśni

Dodane przez: rzelkazag

Kompot z czereśni

Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością...

Kompot agrestowy na zimę

Dodane przez: Kloruś

Kompot agrestowy na zimę

Przedstawiam bardzo prosty kompot...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE