Kolorowy puszek

5 (148 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto powstało z potrzeby dużej blachy ciasta, a do tego takiego w długą drogę, a więc bez mas i owoców. Ciasto dojechało, smakowało i mimo pełnej , czubatej blachy zostało zjedzone. Szybkie w wykonaniu, na większe spotkanie rodzinne lub w gronie znajomych.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 jajek
    2 szklanki cukru
    1,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki mleka
    4,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    1 kisiel cytrynowy
    1 kisiel wiśniowy
    Dodatkowo:
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    płatki migdałowe do posypania
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kolorowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Białka ubijam na sztywno, ciągle ubijając dodaje cukier, żółtka, mleko, olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodką. Masę dzielę na 3 części, do jednej dodaje kakao, do drugiej kisiel cytrynowy, do trzeciej kisiel wiśniowy, mieszam.
  • jk 2. Na blaszkę wylewam ciasto żółte, kakaowe i różowe, lekko mieszam widelcem. Piekę 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Wystudzone ciasto polewam polewą z roztopionej czekolady z mlekiem. Posypuję płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować