Babka Puszek

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kultowa babka która jak co roku gości na naszym Wielkanocnym stole. I nie tylko. Robię ją zawsze gdy mam na nią ochotę. Za każdym razem się udaje. Puszysta, mięciutka i przepyszna!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    Kostka margaryny
    2 łyżki 10% octu
    6 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy lub waniliowy
    100 g czekolady mlecznej
    50 ml śmietanki 12%
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijać po 1 jajku i nadal ucierać.
    Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, ocet, aromat i starannie wymieszać.
  • Babka Puszek 2. Wyłożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek aluminiowych lub wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i piec 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 °C.
  • Babka Puszek 3. Kilka minut przed końcem pieczenia babki przygotowujemy polewę z czekolady. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką rozpuszczamy w garneczku na małym ogniu. Ciepłą babkę polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.02 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować