Kultowa babka która jak co roku gości na naszym Wielkanocnym stole. I nie tylko. Robię ją zawsze gdy mam na nią ochotę. Za każdym razem się udaje. Puszysta, mięciutka i przepyszna!
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jaj
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 szklanki cukru
Kostka margaryny
2 łyżki 10% octu
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy lub waniliowy
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 12%
1.Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijać po 1 jajku i nadal ucierać.
Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, ocet, aromat i starannie wymieszać.
2.Wyłożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek aluminiowych lub wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i piec 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 °C.
3.Kilka minut przed końcem pieczenia babki przygotowujemy polewę z czekolady. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką rozpuszczamy w garneczku na małym ogniu. Ciepłą babkę polewamy polewą.
Komentarze