Kolorowa zapiekanka z makaronu i cukinii

  • wyświetlono: 3789 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Te zapiekankę wymyśliłam na szybką kolację. Posmakowała domownikom.Jest smaczna, syta, polecam także na obiad:)

  • 45min

Składniki

400 g makaronu biało- czerwonego, typ "świderki"
500 g młodej cukinii
6 jajek
1 szklanka mleka 3,2 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki startego sera żółtego
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny- do smaku
masło do przesmażania cukinii
bułka tarta do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowa zapiekanka z makaronu i cukinii

  • gotowanie makaronu1. Makaron ugotować al/dente w osolonym wrzątku. Odlać wodę.
  • przesmażona, starta cukinia2. Cukinię razem ze skórką myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    Przesmażymy na maśle razem z cukinią kilka minut.
  • roztrzepane jajka z serem zółtym3. Jajka roztrzepujemy, dodajemy starty ser, doprawiamy do smaku.
  • masa jajeczna4. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
    Łączymy z masą jajeczną. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • układanie zapiekanki w naczyniu żaroodpornym- makaron5. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, układamy warstwy zapiekanki.
    Na początek ugotowany makaron. Następnie połowa przesmażonej cukinii.
  • warstwa zapiekanki: makaron, masa jajeczna6. Zalewamy połową masy jajecznej.
  • układanie kolejnych składników zapiekanki7. Wykładamy kolejną część makaronu. Reszta cukinii.
  • układanie warstw zapiekanki8. Zalewamy pozostałą częścią masy jajecznej.
  • upieczona zapiekanka makaronowo- cukiniowa9. Na wierzch zapiekanki wysypujemy cienką warstwę przesianej bułki tartej.
    Wierzch naczynia przykrywamy aluminiową folią spożywczą.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop. C i pieczemy przez ok. 30 min.
  • zapiekanka z makaronu i cukinii10. Zapiekankę podajemy na gorąco jako samodzielne danie na kolację lub obiad.
  • kolorowa zapiekanka z makaronu i cukinii11. Zapiekankę można odgrzewać ponownie.
    Smacznego:)

Porady

Zapiekanka jest sytym daniem, bardzo smakuje dzieciom.
Można ją odgrzewać, jest smaczna także przypieczona na patelni.
W sezonie można do niej dodać przesmażone grzyby leśne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Cukiniamakaron świderkimój pomysłtania kuchniadanie bezmięsnekuchnia polskazdrowie na talerzusezonowy przysmakłatwe wykonaniepotrawa warzywnakolorowa zapiekanka z makaronu i cukiniidanie syte z makaronuŚwiatowy Dzień Makaronupotrwa dla dziecizapiekanka z makaronu i cukinii na kolację lub obiadgorąca przystawka warzywna

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka z cukinii i fasolki szparagowej

Dodane przez: mysza75

Zapiekanka z cukinii i fasolki szparagowej

Szybka , prosta zapiekanka i bardzo...

Zapiekanka z makaronem kurczakiem i serem pod beszamelem

Dodane przez: 2milutka

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem...

Zapiekanka z kurczakiem to dobry...

Zapiekanka inna niż wszystkie

Dodane przez: weronikaa

Zapiekanka z makaronem i cebulą

Szybkie i proste danie dla koneserów...

Gotowa zapiekanka

Dodane przez: 2milutka

Zapiekanka z makaronem i parmezanem i camembert

Nie masz pomysłu na obiad a w lodówce...

Zapiekanka mięsna z kurkami i makaronem

Dodane przez: 2milutka

Zapiekanka mięsna z kurkami i makaronem

Obiad w jednym naczyniu-uwielbiam...

Zapiekanka z makaronem i warzywami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zapiekanka z makaronem i warzywami.

Proste danie w wykonaniu i naprawdę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE