Kolorowa zapiekanka z makaronu i cukinii

4.5 (182 ocen)

  • 45 min

Te zapiekankę wymyśliłam na szybką kolację. Posmakowała domownikom.Jest smaczna, syta, polecam także na obiad:)

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g makaronu biało- czerwonego, typ "świderki"
    500 g młodej cukinii
    6 jajek
    1 szklanka mleka 3,2 %
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki startego sera żółtego
    1 średnia cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz czarny- do smaku
    masło do przesmażania cukinii
    bułka tarta do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kolorowa zapiekanka z makaronu i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie makaronu 1. Makaron ugotować al/dente w osolonym wrzątku. Odlać wodę.
  • przesmażona, starta cukinia 2. Cukinię razem ze skórką myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    Przesmażymy na maśle razem z cukinią kilka minut.
  • roztrzepane jajka z serem zółtym 3. Jajka roztrzepujemy, dodajemy starty ser, doprawiamy do smaku.
  • masa jajeczna 4. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
    Łączymy z masą jajeczną. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • układanie zapiekanki w naczyniu żaroodpornym- makaron 5. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, układamy warstwy zapiekanki.
    Na początek ugotowany makaron. Następnie połowa przesmażonej cukinii.
  • warstwa zapiekanki: makaron, masa jajeczna 6. Zalewamy połową masy jajecznej.
  • układanie kolejnych składników zapiekanki 7. Wykładamy kolejną część makaronu. Reszta cukinii.
  • układanie warstw zapiekanki 8. Zalewamy pozostałą częścią masy jajecznej.
  • upieczona zapiekanka makaronowo- cukiniowa 9. Na wierzch zapiekanki wysypujemy cienką warstwę przesianej bułki tartej.
    Wierzch naczynia przykrywamy aluminiową folią spożywczą.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop. C i pieczemy przez ok. 30 min.
  • zapiekanka z makaronu i cukinii 10. Zapiekankę podajemy na gorąco jako samodzielne danie na kolację lub obiad.
  • kolorowa zapiekanka z makaronu i cukinii 11. Zapiekankę można odgrzewać ponownie.
    Smacznego:)

Porady

Zapiekanka jest sytym daniem, bardzo smakuje dzieciom. Można ją odgrzewać, jest smaczna także przypieczona na patelni. W sezonie można do niej dodać przesmażone grzyby leśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron świderki (fusilli)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować