Gniazdka ptysiowe napełnione po brzegi kremem bezowym.
2 godz.
Dla 9 osób
Średni
Składniki:
ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
szczypta soli
łyżeczka cukru
szklanka mąki pszennej typ 405
5 jaj
krem na bezie szwajcarskiej:
200 g białka z jaja kurzego
400 g cukru białego
łyżeczka soku cytrynowego
łyżeczka pasty waniliowej
135 ml wody
szczypta soli
Gniazdka ptysiowe z kremem na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA:
Do garnka wlewamy mleko, wodę dodajemy masło, sól i cukier- zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łopatką aż mąka wchłonie płyn i zbije się w kulę. Chwilę prażymy na wolnym ogniu, aż na dnie garnka pojawi się biały nalot. Do letniej masy ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie przekładamy do worka cukierniczego z tylką gwiazdką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 9 kółek. Posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C około 35-45 minut.
2.WYKONANIE KREMU BEZOWEGO mikserem ręcznym:
Cukier wsypujemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i sokiem cytryny. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 11 minut, aż syrop osiągnie temperaturę 124°C(powinien być ugotowany do "nitki"). W czasie gotowania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania piany cienką strużką wlewamy wrzący syrop. Używając miksera ręcznego należy pianę ubijać przez 15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Powinniśmy uzyskać gęstą lśniącą i sztywną pianę.
3.Ostudzone krążki ptysiowe kroimy na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy krążki kremem, aż po same brzegi. Ciastka przykrywamy drugą połówką, Możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze