Gniazdka ptysiowe z kremem na bezie szwajcarskiej

1 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Gniazdka ptysiowe napełnione po brzegi kremem bezowym.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto ptysiowe:
    125 ml mleka
    125 ml wody
    100 g masła
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    szklanka mąki pszennej typ 405
    5 jaj

    krem na bezie szwajcarskiej:
    200 g białka z jaja kurzego
    400 g cukru białego
    łyżeczka soku cytrynowego
    łyżeczka pasty waniliowej
    135 ml wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Ptysie Beza Krem

Gniazdka ptysiowe z kremem na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptyś 1. WYKONANIE CIASTA:
    Do garnka wlewamy mleko, wodę dodajemy masło, sól i cukier- zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy drewnianą łopatką aż mąka wchłonie płyn i zbije się w kulę. Chwilę prażymy na wolnym ogniu, aż na dnie garnka pojawi się biały nalot. Do letniej masy ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Gdy ciasto jest jednolite i gładkie przekładamy do worka cukierniczego z tylką gwiazdką i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 9 kółek. Posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C około 35-45 minut.
  • beza 2. WYKONANIE KREMU BEZOWEGO mikserem ręcznym:
    Cukier wsypujemy do wysokiego garnka, zalewamy wodą i sokiem cytryny. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 11 minut, aż syrop osiągnie temperaturę 124°C(powinien być ugotowany do "nitki"). W czasie gotowania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania piany cienką strużką wlewamy wrzący syrop. Używając miksera ręcznego należy pianę ubijać przez 15 minut. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Powinniśmy uzyskać gęstą lśniącą i sztywną pianę.
  • ptyś 3. Ostudzone krążki ptysiowe kroimy na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy krążki kremem, aż po same brzegi. Ciastka przykrywamy drugą połówką, Możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować