Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

4.5 (158 ocen)

  • 4 godz.

Tort śmietanowy z owocami, idealny dla dzieci. Do jego obłożenia wykorzystałam krem maślany na bezie szwajcarskiej - idealny jako obłożenie tortu, podkład pod masę cukrową ale i do tworzenia gwiazdek/kwiatuszków.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 27cm:

    Biszkopt – pieczemy 2 biszkopty z 6 jaj i każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe, uzyskujemy 4 blaty biszkoptowe:

    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa śmietanowo-owocowa:

    800 ml śmietany 30%
    3 śmietan-fixy (opcjonalnie)
    400g serka mascarpone
    2 op. cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    owoce: truskawki, winogrona, brzoskwinie (lub inne dowolne)

    Poncz:

    3/4 szkl. wody
    sok z 1 cytryny
    1 cukier waniliowy
    3-4 łyżki cukru

    Krem maślany na bezie szwajcarskiej – ilość ta wystarczy na obłożenie tortu o śr. 27 cm i wysokości ok. 10-12 cm oraz wykonaniu na nim ozdób:

    600 g masła w temp. pokojowej
    7-8 białek
    400 g cukru
    szczypta soli
    ekstrakt waniliowy
    barwniki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
  • 2. Masa śmietanowo-owocowa: śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fix (opcjonalnie), na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone.
  • 3. Poncz: dokładnie mieszamy składniki do rozpuszczenia cukru.
  • 4. Na tacy pod tort układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy ponczem, kładziemy 1/3 masy śmietanowej, na wierzch układamy drobno pokrojone owoce. Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami.
  • 5. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywno na parze do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ubite białka zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy po kawałku masła, cały czas miksując. W trakcie dodawania masła krem może sprawiać wrażenie zważonego, jednak nie należy się tym przejmować. Po chwili powstanie jednolity krem. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i barwniki (opcjonalnie). Uzyskanym kremem należy obłożyć tort, a następnie za pomocą szprycy wykonać dowolne ozdoby.

Porady

Kwiatuszki i świnkę Peppę wykonałam z gotowej masy cukrowej, która idealnie komponowała się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować