Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

  • wyświetlono: 1738 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort śmietanowy z owocami, idealny dla dzieci. Do jego obłożenia wykorzystałam krem maślany na bezie szwajcarskiej - idealny jako obłożenie tortu, podkład pod masę cukrową ale i do tworzenia gwiazdek/kwiatuszków.

Młoda mama
  • 240min

Składniki

Składniki na tortownicę 27cm:

Biszkopt – pieczemy 2 biszkopty z 6 jaj i każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe, uzyskujemy 4 blaty biszkoptowe:

6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowo-owocowa:

800 ml śmietany 30%
3 śmietan-fixy (opcjonalnie)
400g serka mascarpone
2 op. cukru waniliowego
3 łyżki cukru
owoce: truskawki, winogrona, brzoskwinie (lub inne dowolne)

Poncz:

3/4 szkl. wody
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru

Krem maślany na bezie szwajcarskiej – ilość ta wystarczy na obłożenie tortu o śr. 27 cm i wysokości ok. 10-12 cm oraz wykonaniu na nim ozdób:

600 g masła w temp. pokojowej
7-8 białek
400 g cukru
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
barwniki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

  • 1. Biszkopt: przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
  • 2. Masa śmietanowo-owocowa: śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fix (opcjonalnie), na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone.
  • 3. Poncz: dokładnie mieszamy składniki do rozpuszczenia cukru.
  • 4. Na tacy pod tort układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy ponczem, kładziemy 1/3 masy śmietanowej, na wierzch układamy drobno pokrojone owoce. Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami.
  • 5. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywno na parze do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ubite białka zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy po kawałku masła, cały czas miksując. W trakcie dodawania masła krem może sprawiać wrażenie zważonego, jednak nie należy się tym przejmować. Po chwili powstanie jednolity krem. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i barwniki (opcjonalnie). Uzyskanym kremem należy obłożyć tort, a następnie za pomocą szprycy wykonać dowolne ozdoby.

Porady

Kwiatuszki i świnkę Peppę wykonałam z gotowej masy cukrowej, która idealnie komponowała się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort dla dziecikrem maślanykuchnia_dla_niejadka

Komentarze

Podobne przepisy

wróżka, motylkowa księżniczka

Dodane przez: jogobellaa1984

tort z kremem bananowym

tort wykonany na 3 urodziny córki

Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym

Przepyszne ciasto, doskonale pasuje...

Tort z kremem adwokatowym

Dodane przez: alaaa

Tort z kremem ajerkoniakowym

Pyszny tort z kremem z dodatkiem...

Tort bezowy z kremem chałwowym

Dodane przez: anik9

Tort bezowy z kremem chałwowym na spodzie...

Przepis znalazłam na blogu "Śladami...

image-05ko7qn

Dodane przez: izaa_a

tort z trzema kremami

tort został upieczony dla mamy...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT Z KREMEM STRACCIATELLA

Tort urodzinowy z kremem stracciatella....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE