...zamiast piec ptysie -usmażyła tzw. paczki wiedeńskie ( lub hiszpańskie) i to był dobry wybór :)
Składniki:
200 g margaryny
400 g mąki
2 niepełne szkl. wody
8 jajek
płaska łyżeczka soli
Na lukier: 1,5 szkl cukru-pudru
70 ml białego rumu
olej do smażenia
pergamin
Gniazdka ptysiowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę, dodać margarynę i sól, grzać do rozpuszczenia. Zmniejszyć gaz i wsypać mąkę, wszystko połączyć mieszając, aż odstanie od garnka. Masę wystudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ukręcić mikserem. Z pergaminu wyciąć kwadraty 7cm/7cm, natłuścić. Rozgrzać olej, ale nie zbyt mocno. Na papier szprycką wyciskać koła lub inne kształty i kłaść pergaminem do góry na gorący tłuszcz. Gdy pączki zaczynają się złocić papier odstaje i należy delikatnie go usunąć. Smażyć z obu stron, ostudzić i polukrować, ucierając cukier-puder z rumem. (robię dość rzadki lukier i maczam jedną stronę pączka)
Smacznego!
Komentarze