Gniazdka ptysiowe.

4.5 (141 ocen)

...zamiast piec ptysie -usmażyła tzw. paczki wiedeńskie ( lub hiszpańskie) i to był dobry wybór :)

Składniki:

  • 200 g margaryny
    400 g mąki
    2 niepełne szkl. wody
    8 jajek
    płaska łyżeczka soli
    Na lukier: 1,5 szkl cukru-pudru
    70 ml białego rumu
    olej do smażenia
    pergamin
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gniazdka ptysiowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, dodać margarynę i sól, grzać do rozpuszczenia. Zmniejszyć gaz i wsypać mąkę, wszystko połączyć mieszając, aż odstanie od garnka. Masę wystudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ukręcić mikserem. Z pergaminu wyciąć kwadraty 7cm/7cm, natłuścić. Rozgrzać olej, ale nie zbyt mocno. Na papier szprycką wyciskać koła lub inne kształty i kłaść pergaminem do góry na gorący tłuszcz. Gdy pączki zaczynają się złocić papier odstaje i należy delikatnie go usunąć. Smażyć z obu stron, ostudzić i polukrować, ucierając cukier-puder z rumem. (robię dość rzadki lukier i maczam jedną stronę pączka)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować