Kołaczyki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Góra od pizzy, spód od kołaczyków tworzą pyszną całość która najlepiej smakuje gorąca.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka jajek
    80 ml mleka
    80 ml oleju
    20 dag białego sera
    40 dag mąki
    1 mały proszek do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 szczypta pieprzu
    Nadzienie:
    1 cebula
    2 pomidory
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    30 dag mięsa mielonego
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki oregano
    Dodatkowo:
    10 dag żółtego sera
    3/4 szklanki śmietany 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kołaczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wymieszać z mlekiem dodać olej, rozkruszony biały ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto i odstawić na kilka minut, aby ciasto nam odpoczęło.
  • kołaczyki 2. Cebulę pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso mielone, dodać na patelnię przecier pomidorowy, cebulę i pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dusić wszystko do 5 min.
  • kołaczyki 3. Ciasto które nam odpoczęło zagnieść jeszcze raz, podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na małe placuszki (mi wyszło 6 sztuk), na plackach umieść porcję mięsa i na środku położyć kleks z kwaśnej śmietany, całość posypać startym żółtym serem i odrobiną posiekanej zielonej pietruszki .
  • 4. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200st około 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować