1.Żółtka wymieszać z mlekiem dodać olej, rozkruszony biały ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i doprawić pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto i odstawić na kilka minut, aby ciasto nam odpoczęło.
2.Cebulę pokroić w kostkę, pomidory w ćwiartki . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso mielone, dodać na patelnię przecier pomidorowy, cebulę i pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dusić wszystko do 5 min.
3.Ciasto które nam odpoczęło zagnieść jeszcze raz, podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na małe placuszki (mi wyszło 6 sztuk), na plackach umieść porcję mięsa i na środku położyć kleks z kwaśnej śmietany, całość posypać startym żółtym serem i odrobiną posiekanej zielonej pietruszki .
4.Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200st około 15-20 min.
Komentarze