Kołaczyki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać mleko i miód z drożdżami. Do mąki dodać miękkie masło, jajko i sól. Wlać mleko. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką aby nie kleiło się do rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
3.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko zagnieść i formować zwykłe bułeczki (ok. 60 g każda). Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku dodatkowym roztrzepanym jajkiem.
4.Piec około 20 minut w 200ºC. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze