Kołaczyki z twarogiem

2 (1 ocen)

Smaczne i proste w wykonaniu domowe bułeczki twarogowe.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    600 g mąki pszennej
    40 g świeżych drożdży
    50 g miodu
    1 jajko
    250 ml mleka
    pół łyżeczki soli
    75 g miękkiego masła

    Masa serowa:

    500 g sera twarogowego (nie z wiaderka)
    4 łyżki miękkiego masła
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżka cukru waniliowego

    Dodatkowo:

    roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
    mąka do podsypywania ciasta

Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kołacz Desery

Kołaczyki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mleko i miód z drożdżami. Do mąki dodać miękkie masło, jajko i sól. Wlać mleko. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką aby nie kleiło się do rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • 2. Przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko zagnieść i formować zwykłe bułeczki (ok. 60 g każda). Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku dodatkowym roztrzepanym jajkiem.
  • 4. Piec około 20 minut w 200ºC. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować