Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Powstały pod wpływem impulsu, kiedy rodzina miała ochotę na "fajne drożdżówki". Postanowiłam wykorzystać cynamon i orzechy laskowe by nieco odmienić klasyczne, słodkie bułeczki. Tym sposobem powstały ciekawe, zakręcone drożdżówki "na czasie", bo z sezonowymi jesienno-zimowymi dodatkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 550) + do podsypania blatu i wałka,
    - 3 dag świeżych drożdży o temperaturze pokojowej,
    - ok. 130 ml letniego mleka,
    - 2 łyżki cukru (w zależności od preferencji).

    Farsz cynamonowy:
    - kopiasta łyżka cynamonu,
    - łyżka cukru pudru,
    - łyżka miękkiego masła.

    Kruszonka orzechowa:
    - 1/3 szklanki łuskanych orzechów laskowych,
    - łyżka cukru (najlepiej brązowego),
    - łyżka miękkiego masła,
    - łyżka mąki.

    Ponadto:
    - masło i tłuszcz do formy,
    - 2 łyżki mleka,
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut). Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, sporą szczyptę przyprawy do piernika, robimy wgłębienie, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.
  • 2. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
    Cynamon dokładnie łączymy z cukrem pudrem.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą dokładnie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm.
    Każdy placek smarujemy odrobiną masła, a następnie posypujemy równomiernie cynamonem z cukrem.
    Przygotowane placki zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż, powstałe paski skręcamy ze sobą i łączymy końce tworząc okrągłe wianuszki.
    Uformowane kołaczyki układamy na przygotowanej blaszce.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę: orzechy siekamy, mieszamy z mąką i cukrem, a następnie dodajemy masło i rozcieramy palcami.
    Wierzchy wianuszków smarujemy mlekiem, posypujemy przygotowaną kruszonką lekko ją dociskając.
    Formę z wianuszkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C pieczemy 20-25 minut na złoty kolor (w zależności od piekarnika).
    jeszcze ciepłe posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować