kołaczyki beskidzkie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. W naszej tradycji kołacze rozdaje się gościom weselnym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 15 g drożdży
    200 ml ciepłego mleka, ewentualnie wody
    45 g cukru
    1 łyżeczka soli
    450 g mąki
    2 jajka
    50 g roztopionego masła
    dodatkowo:
    1 szklanka masy makowej
    kilka łyżek marmolady
    1 szklanka białego sera rozrobionego z cukrem i skórką z cytryny
    kruszonka ( 1 łyżka masła, 1 łyżka kokosu, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, mąki taka ilość aby kruszonka miała pożądana konsystencję)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kołaczyki beskidzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na chwilę, następnie wlać do maki, wsypać cukier i sól. Wyrabiając dodawać po jajku, na koniec ostudzone masło. Wyrabiać 5 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na 2 godziny.
  • 2. Po tym czasie uformować okrągłe placuszki, na każdy położyć po łyżce marmolady, sera i maku. Posypać kruszonką, upiec na złoto w 200*C

Porady

Z podanych składników można upiec jeden duży kołacz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Owoce Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować