Kołacz drożdżowy z owocami

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Ciasto powstało na potrzebę chwili. Goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem. Bardzo szybko zniknęło z talerza. Ciasto dla smakoszy ciast drożdżowych.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma do tarty
    2,5 szklanki mąki
    1/3 kostki margaryny
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki bułki tartej
    8 dużych śliwek
    1 duże jabłko
    2 żółtka
    1 całe jajko
    4 dag drożdży
    Sól do smaku
    Cynamon
    Wiórki kokosowe
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kołacz drożdżowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukry, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, roztopione, sól włożyć do miski, żółtka i jajka odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ponownie by zwiększyło dwukrotnie objętość. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na cienki placek(zostawić część ciasta na paseczki na wierzch) około 4 mm, pociąć nożem paski o szerokości 5 cm i dalej pociąć skośne pasy. Formę natłuścić, ułożyć pasy pod kątem na brzegach formy, wypełniając całą tortownicę. Dno wysypać tartą bułką, wyłożyć połówki śliwek i ósemki jabłek. Posypać cynamonem i śliwki dodatkowo wiórkami kokosowymi. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć cienkie paseczki i ułożyć kratkę na wierzchu ciasta. Posmarować białkiem. Piec w temp. 175 stopni przez 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Porady

Do ciasta można dodać ósemki gruszek., będzie ciasto wieloowocowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować