Ciasto powstało na potrzebę chwili. Goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem. Bardzo szybko zniknęło z talerza. Ciasto dla smakoszy ciast drożdżowych.
30 min
Składniki:
Forma do tarty
2,5 szklanki mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
8 dużych śliwek
1 duże jabłko
2 żółtka
1 całe jajko
4 dag drożdży
Sól do smaku
Cynamon
Wiórki kokosowe
tłuszcz do formy
Kołacz drożdżowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukry, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, roztopione, sól włożyć do miski, żółtka i jajka odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ponownie by zwiększyło dwukrotnie objętość. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na cienki placek(zostawić część ciasta na paseczki na wierzch) około 4 mm, pociąć nożem paski o szerokości 5 cm i dalej pociąć skośne pasy. Formę natłuścić, ułożyć pasy pod kątem na brzegach formy, wypełniając całą tortownicę. Dno wysypać tartą bułką, wyłożyć połówki śliwek i ósemki jabłek. Posypać cynamonem i śliwki dodatkowo wiórkami kokosowymi. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć cienkie paseczki i ułożyć kratkę na wierzchu ciasta. Posmarować białkiem. Piec w temp. 175 stopni przez 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Porady
Do ciasta można dodać ósemki gruszek., będzie ciasto wieloowocowe.
Komentarze