Kołacz serowo-ryżowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno.Pieczemy 20 minut w temp 170*c ,studzimy .
2.Masa serowa:
Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka.
3.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy.
4.Studzimy lekko, dodajemy serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny biszkopt.
5.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.Owoce kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej zalewamy galaretką, wstawiamy na całą noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy świeżą melisą.
Komentarze