Przypadek rządzi światem i przypadkiem powstało to danie... Z braku śmietanki dałam mleczko kokosowe. Dzisiaj jedno z naszych ulubionych dań makaronowych...
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron bucatini: 200 gramów
- krewetki (duże, surowe): 12 sztuk
- suszone pomidory z oliwy: 10 sztuk
- czosnek: 2 ząbki
- sok z 1 cytryny: 1 sztuka
- mleczko kokosowe: 1 sztuka
- natka pietruszki: 2 łyżki
Kokosowy makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Krewetki obieramy z pancerzyków, myjemy, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Na oliwie (może być ta z suszonych pomidorów) podsmażamy czosnek, po chwili wrzucamy krewetki i smażymy do momentu, kiedy zrobią sie różowe (nie za długo, bo będą gumowe w smaku), zalewamy mleczkiem kokosowym, dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z makaronem i podajemy.
Komentarze