Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

4.41 (238 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lamingtony, kokosanki lub kudłacze pod tymi nazwami kryją się pyszne ciasteczka biszkoptowe oblane kakaową polewą i obficie posypane wiórkami kokosowymi. W przepisie prezentowanym poniżej do ciasta został dodany miód, który wzbogaca smak i kolor ciasta. Przepis na kokosanki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Przepis ten, jak to kiedyś bywało, trafił do niego pocztą pantoflową właśnie od cioci Tereski

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na około 70 ciastek:
    Ciasto:
    4 jajka
    30 dag cukru pudru
    5 łyżek miodu
    15 dag rozpuszczonego masła
    3,5 szklanki mąki
    200 ml mleka
    2 płaskie łyżeczki sody
    Polewa:
    400 g masła
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    6-7 łyżek ciemnego kakao

    Do posypania:
    400 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.41 (238 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kokosanki

Kokosanki miodowe wg cioci tereski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko.
    Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
    Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3cm.
    Polewa:
    Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania.
    Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć.
    Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Porady

Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać. Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia. Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować