Kokosanka jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto kruche z kokosem i masą jabłkową

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna - 500 g
    margaryna - 250 g
    żółtka - 5 szt
    wiórki kokosowe - 50 g
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    sól- szczypta
    cukier - 0,5 szkl
    NADZIENIE:
    jabłka 2 kg
    galaretka w proszku 2 op
    cynamon 1 łyżeczka
    kasza manna 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosanka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny..
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia.
    Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować