Szarlotka Dyniowo - Jabłkowa

4.48 (196 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mamy sezon na dynię więc korzystam z tego rarytasu :)

Tak mnie naszły smaki na szarlotkę a jak jabłuszka to może i dynia...i mamy to

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na formę: 34cm x 23cm

    SKŁADNIKI NA CIASTO:

    500g mąki
    1 szkl cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250g masła
    1 szczypta soli
    1 jajko

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    280g dyni
    5 jabłek
    1/2 szkl cukru
    szczypta cynamonu
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Szarlotka dyniowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto, wsypujemy do miski, wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do do zamrażarki na kilka minut.
    2. Dynie kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier oraz wodę, dusimy do miękkości dyni.
    3. Jabłka także kroimy w kostkę, dodajemy do dyni i jeszcze chwilkę dusimy, dodajemy cynamon, studzimy.
    4. 2/3 ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach - pieczemy około 10-15 min 180*
    5. Gdy ciasto delikatnie się zrumieni, układamy uprażoną dynię z jabłkami, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
    6. Całość zapiekamy w temp 180* do momentu aż ciasto kruche z wierzchu się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować