Kokosanka

4.46 (152 ocen)

Delikatne ciasto z chrupiącym kokoskiem na wierzchu.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    0,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    MASA:
    3 x 3/4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    0,5 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    KOKOSEK:
    150 g wiórków kokosowych
    125 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej. Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy. Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
  • 2. MASA:
    Z podanych składników ugotować budyń. Gdy będzie ostudzony zmiksować go z kostką margaryny.
  • 3. Na patelni rozpuścić margarynę i cukier. Wsypać wiórki i cały czas mieszając zrumienić je.
  • 4. Biszkopt dzielimy na dwa blaty. 3/4 masy wykładamy na spód, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy resztą masy i posypujemy go jeszcze ciepłym kokoskiem.

Porady

Trzeba uważać by nie przypalić kokoska, szybko się rumieni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować