Chrupanka jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie, tanie , jesienne ciasto - ulubione mojej rodziny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
    - 250 masła/margaryny
    - 3 duże żółtka lub 4 małe
    - 100g cukru pudru
    - ok 1kg jabłek + cukier do jabłek + cynamon do smaku + 100ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Jabłecznik

Chrupanka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem. Siekam z masłem do uzyskania " mokrego piasku" a na koniec dodaję żółtka. Wszystko razem zagniatam w jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 2 części i każdą oddzielnie wkładam do woreczka. Odkładam na minimum godzinę do lodówki.
    W tym czasie prażę jabłka. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wrzucam do garnka lub patelnię dodaję cukier do smaku ( wszystko zależy od tego , jak słodkie macie jabłka) i wodę. Smażę/gotuję do miękkości na koniec dodaję cynamon. Trochę studzę.
    Ciasto po schłodzeniu rozwałkowuję na kształt blachy . Tym razem u mnie blacha 22x40cm. Wyłożyłam papierem do pieczenia a następnie rozwałkowałam i wyłożyłam spód ciasta. Na to ułożyłam jabłka. Z drugiej części wycięłam paseczki i ułożyłam w kratkę na wierzchu a z pozostałej części wycięłam jabłuszka. Piekę w temp. 180C bez termoobiegu do momentu, w którym ciasto uzyska piękny brązowy kolor. To ok. 30 - 40 min.

Porady

Żeby ciasto miało piękny połysk można przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować