Kociołek z drobiem, makaronem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe, które możemy przygotować wcześniej, później odgrzać. Jeśli mamy żółty ser, możemy gotowe danie przełożyć do kokilek i zapiec z serem. Kreatywne podejście do tej potrawy wskazane!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (pojedyńcza): 2 sztuki
    - pieczarki: 300 gramów
    - duża cebula: 1 sztuka
    - makaron (farfalle): 1 szklanka
    - pieprz młotowaty z kolendrą: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
    - bulion drobiowy / rosół: 2.5 szklanki
    - śmietana 18% (płaskie): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek z drobiem, makaronem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry.
    Cebule obrać z łupin, pokroić w półksiężyce.
    Mięso kurczaka oczyścić z wszelkich błon, pokroić w kostkę.
    Pieczarki z cebulą smażyć na łyżce masła, a kurczaka na drugiej patelni na pozostałym maśle.
    W międzyczasie ugotować makaron w osolonym wrzątku - al dente.
    Pieczarki z cebulą przełożyć do rondla, dodać smażone piersi, zalać bulionem/ rosołem. Przyprawić solą i pieprzem.
    Chwilę dusić, dodać ugotowany makaron i śmietanę.
    Połączyć składniki - wymieszać.
    Podać gorące.
  • 2. *Można dodać ulubionych ziół, jeśli świeże to chwilę przed podaniem;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować