REKLAMA

Kociołek ozorkowy z jałowcem i chrzanem

wyświetlono: 89 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Danie jednogarnkowe z makaronem, warzywami i delikatnym mięsem z ozorka. Doprawione korzeniami, jałowcem i chrzanem. Pyszna, bardzo sycąca propozycja na jesienno-zimowy obiad.

opublikowany: 24.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Ozór wołowy - 2szt
    Woda - 1,5l
    Grzyby suszone - 15szt
    Goździki - 3szt, anyż - 1 gwiazdka, jałowiec - 8szt
    Liść laurowy - 4szt, ziele angielskie - 4szt
    Makaron, drobne kolanka - 300g
    Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
    Cebula - 2szt
    Papryka - 300g
    Marchew - 2szt
    Kapusta kiszona - 400g
    Musztarda - 2 łyżki
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Chrzan tarty - 1 łyżka
    Pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami, najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku potrwa to na pewno godzinę.
    Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po 10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i kiszoną kapustę.
    Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

    Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viki2903 viki2903

Kociołek rozmaitości

danie jednogarnkowe warzywno mięsne

kategoria: Dania główne Zapiekanki Dania jednogarnkowe opublikowany: 18.02.2019 | wyświetlono: 1601 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Wiejski kociołek

szybka i pożywna potrawka, zasmakuje nawet najbardziej wybrednym

kategoria: Dania główne dania z ziemniaków potrawka opublikowany: 26.05.2014 | wyświetlono: 6123 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Buraczki z chrzanem

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Przetwory buraczki opublikowany: 07.09.2015 | wyświetlono: 83848 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE