Diabelski kociołek

4 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno rozgrzewające danie mięsne dzięki ostrej papryce. Można je przygotowywać przez cały rok, zwłaszcza w zimne, deszczowe dni. Świetnie smakuje z pieczywem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 40 dag
    kiełbasa - 2 szt.
    filet z kurczaka - 1 szt.
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 2 ząbki
    lubczyk - 1 łyżeczka
    kminek - 1 łyżeczka
    słodka papryka - 2 łyżeczki
    ostra papryka - 0,5 łyżeczki
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    miód - 1 łyżka
    sok wiśniowy - 100 ml
    mąka - 2 łyżki
    sól, pieprz
    olej do smażenia 
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Diabelski kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Żeberka kroimy na małe porcje, kurczaka w paski. Kiełbaski kroimy w półtalarki.
  • 3. Z mąki, soli, pieprzu, kminku, jednej łyżeczki papryki przygotowujemy panierkę. Obtaczamy kawałki kurczaka.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy żeberka, przekładamy do rondla. Dodajemy kilka łyżek wody, paprykę, lubczyk i dusimy na wolnym ogniu. Następnie podsmażamy kurczaka i dodajemy do żeberek razem z kiełbaskami. Dodajemy miód, sok wiśniowy i koncentrat. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować