Knedle ziemniaczane z bryndzą.

5 (1 ocen)

  • 60 min

Pyszne i sycące danie. Trochę pracochłonne, ale efekt wynagradza trudy. Smak bryndzy jako nadzienia zaskakuje po delikatnym smaku ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 1/2 szklanki mąki
    1 jajko
    sól
    Nadzienie: 25 dag bryndzy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Knedle ziemniaczane z bryndzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach (pewnie można też obrać), odcedzić, obrać z łupin, utłuc. Dodać mąkę, jajko, sól, zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy (u mnie nie ma czegoś takiego, więc na stole),formować z ciasta wałek,, krajać na kawałki, każdy spłaszczyć, położyć nadzienie, dokładnie zlepić, uformować kulkę. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, przykryć, ugotować. Podawać z podsmażoną cebulką.
    Nadzienie przygotowujemy rozdrabniając bryndzę widelcem - nic więcej nie trzeba robić.

Porady

*podawać z surówką z kapusty ** nie przykrywać garnka podczas gotowania knedli, bo wykipią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować