Między innymi dla tego dania co roku czekam na truskawki. Tradycyjne danie bez, którego sezon truskawkowy dla mnie nie istnieje:))
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1,5 kg "starych" ziemniaków
1 duże jajko lub 2 małe
400-450 g mąki pszennej
2 duże łyżki i szczypta soli
7-8 łyżeczek cukru + do posypania
ok. 15 szt. truskawek
Knedle ziemniaczane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej 1 dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować gruby wałek z ciasta i pociąć je na grube plastry.
2.Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać i formować kule. Układamy na oprószonej mąką powierzchni.
3.Knedle rzucać do gotującej się, posolonej pozostałą solą, wody. Gotować ok 2-3 min po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego!
Komentarze