Knedle ziemniaczane z truskawkami

4.49 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Między innymi dla tego dania co roku czekam na truskawki. Tradycyjne danie bez, którego sezon truskawkowy dla mnie nie istnieje:))

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg "starych" ziemniaków
    1 duże jajko lub 2 małe
    400-450 g mąki pszennej
    2 duże łyżki i szczypta soli
    7-8 łyżeczek cukru + do posypania
    ok. 15 szt. truskawek

    śmietana do polania
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Dania główne

Knedle ziemniaczane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle ziemniaczane z truskawkami 1. Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej 1 dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować gruby wałek z ciasta i pociąć je na grube plastry.
  • Knedle ziemniaczane z truskawkami 2. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać i formować kule. Układamy na oprószonej mąką powierzchni.
  • Knedle ziemniaczane z truskawkami 3. Knedle rzucać do gotującej się, posolonej pozostałą solą, wody. Gotować ok 2-3 min po wypłynięciu. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować