Rolada cytrynowa

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Przepis prosty, wymaga tylko cierpliwości podczas mieszania kremu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    3 cytryny
    1 szklanka cukru
    3/4 kostki masła o wadze 250g
    2 jajka
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie najlepiej rozpocząć od wykonania kremu, ponieważ musi on przestygnąć i nieco stężeć.
  • 2. Cytryny myjemy, wyparzamy i trzemy z niej skórkę za pomocą tarki o drobnych oczkach. następnie wyciskamy z nich sok.
  • 3. Sok, skórkę i cukier mieszamy z jajkami i żółtkami. Naczynie umieszczamy w kąpieli wodnej i ucieramy, następnie dodajemy masło.
  • 4. Mieszamy do zgęstnienia masy (ok. 10 min.). Gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sito, by pozbyć się ewentualnych grudek i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce.
  • 5. Sypkie składniki ciasta: mąki, proszek do pieczenia- przesiewamy.
  • 6. Żółtka oddzielamy od białek.
  • 7. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy piana jest sztywna (test odwróconej miski), mieszamy ją z żółtkami i sypkimi składnikami.
  • 8. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiar 25 x 35 lub blacha piecowa. Ciasto pieczemy 10 - 12 min. w temp. 180 stopni.
  • 9. Po upieczeniu kładziemy papierem do góry na bawełnianej ściereczce, zrywamy papier i rolujemy ciasto wraz ze ścierką, odkładamy do wystygnięcia.
  • 10. Gdy wystygnie delikatnie odwijamy, usuwamy ściereczkę, smarujemy wystudzonym kremem i ponownie zwijamy. Wierzch możemy udekorować kremem lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Ciasto zbyt długo pieczone będzie suche i popęka podczas rolowania. Kremu lepiej nie próbować intensywnie, bo braknie go do smarowania ciasta. Jeśli jesteśmy łasuchami, lepiej zrobić krem z podwójnej porcji, zimny świetnie nadaje się do pieczywa, kruchych ciastek czy biszkoptów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować