Szpinakowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Obiad czy kolacja to danie nadaje się znakomicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 szklanki oliwy lub oleju
    1/2 kostki margaryny lub masła
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    woda
    1/2 łyżeczki soli
    jajko
    Farsz
    opakowanie mrożonego szpinaku ok. 350 g
    300 g twarogu
    2 jajka
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy farsz by mógł ostygnąć. Szpinak wkładamy do garnka i dusimy z dodatkiem czosnku - nie trwa to długo, tylko do odparowania wody z mrożonki.
  • 2. Szpinak lekko studzimy, dodajemy ser, jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 3. Składniki ciasta zagniatamy. Wodę dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Może się okazać, że trzeba jej 2 łyżki, a może więcej.
  • farsz szpinakowy 4. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wałkujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy.
  • gotowe ciasto przed pieczeniem 5. Na ciasto wykładamy farsz. Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią farsz. Staramy się by spód ciasta i wierzch się połączyły. Nakłuwamy.
    Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

Porady

Jeśli lubimy możemy zamiast twarogu dodać ser typu feta, jednak wtedy należy zmniejszyć ilość użytej soli. Możemy podać do tego dania sos pomidorowy, sos czosnkowy lub kwaśną śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować