KNEDLE ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI

  • wyświetlono: 15408 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Knedle z pieczarkami to bardzo smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Zajadają je z wielkim apetytem.

bogunia1503

Składniki

CIASTO ZIEMNIACZANE:
• 1 kg ziemniaków
• czubata szklanka mąki pszennej (20 dag)
• 2 jajka
• czubata łyżeczka soli

NADZIENIE:
• 40 dag pieczarek
• cebula średniej wielkości
• 3 łyżki oleju
• jajko
• 2 łyżki tartej bułki
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sól

Sposób przygotowania przepisu:

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI

  • 1. 1. Ziemniaki umyć i bez obierania zalać w garnku wrzątkiem. Gotować do całkowitej miękkości - trwa to około 20 minut.
  • 2. 2. W czasie gotowania ziemniaków przyrządzić farsz: cebule obrać i drobno posiekać.
  • 3. 3. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać do patelni pieczarki i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Do grzybów dodać surowe jajko, tartą bułkę. Wymieszać dokładnie.
  • 4. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia - ten zabieg spowoduje, że potem będzie je łatwo obrać.
  • 5. 5. Następnie obierać je dokładnie i usunąć ewentualne pozostałości po zaczątkach kiełków. Ziemniaki przecisnąć prze praskę, lub bardzo dokładnie ugnieść tłuczkiem - nie wolno ich rozdrabniać za pomocą malaksera lub miksera.
  • 6. 6. Do masy dodać mąkę, sól i jajka. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • 7. 7. Na oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroić je na kawałki o długości 3 cm i formować z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypać je mąką.
  • 8. 8. Na każdym placuszku kłaść porcję farszu - mniej więcej łyżkę. Placuszek zawinąć, formować zgrabną kulkę.
  • 9. 9. Pyzy włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładam jednorazowo więcej niż jedną warstwę. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i podawać ze zrumienioną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniakonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta

Dodane przez: Gregorhspeed

Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta

Propozycja na kolejne tradycyjne,...

Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami

Dodane przez: Violetka76

Ziemniaczane pierożki z pieczarkami

Jeśli mamy ugotowane ziemniaki,...

Knedle z kaczym mięsem i boczkiem

Dodane przez: 2milutka

Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem

Knedle ziemniaczane to danie tradycyjne...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Dodane przez: Lidka Bawolska

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami...

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Dodane przez: igraszki losu

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Udało mi się dostać jeszcze śliwki...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Dodane przez: zlotko

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Sycący obiad bez mięsa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE