KNEDLE ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI

4.5 (178 ocen)

Knedle z pieczarkami to bardzo smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Zajadają je z wielkim apetytem.

Składniki:

  • CIASTO ZIEMNIACZANE:
    • 1 kg ziemniaków
    • czubata szklanka mąki pszennej (20 dag)
    • 2 jajka
    • czubata łyżeczka soli

    NADZIENIE:
    • 40 dag pieczarek
    • cebula średniej wielkości
    • 3 łyżki oleju
    • jajko
    • 2 łyżki tartej bułki
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyć i bez obierania zalać w garnku wrzątkiem. Gotować do całkowitej miękkości - trwa to około 20 minut.
  • 2. 2. W czasie gotowania ziemniaków przyrządzić farsz: cebule obrać i drobno posiekać.
  • 3. 3. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać do patelni pieczarki i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Do grzybów dodać surowe jajko, tartą bułkę. Wymieszać dokładnie.
  • 4. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia - ten zabieg spowoduje, że potem będzie je łatwo obrać.
  • 5. 5. Następnie obierać je dokładnie i usunąć ewentualne pozostałości po zaczątkach kiełków. Ziemniaki przecisnąć prze praskę, lub bardzo dokładnie ugnieść tłuczkiem - nie wolno ich rozdrabniać za pomocą malaksera lub miksera.
  • 6. 6. Do masy dodać mąkę, sól i jajka. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • 7. 7. Na oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroić je na kawałki o długości 3 cm i formować z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypać je mąką.
  • 8. 8. Na każdym placuszku kłaść porcję farszu - mniej więcej łyżkę. Placuszek zawinąć, formować zgrabną kulkę.
  • 9. 9. Pyzy włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładam jednorazowo więcej niż jedną warstwę. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i podawać ze zrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować