Knedle ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki umyć i bez obierania zalać w garnku wrzątkiem. Gotować do całkowitej miękkości - trwa to około 20 minut.
2.2. W czasie gotowania ziemniaków przyrządzić farsz: cebule obrać i drobno posiekać.
3.3. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać do patelni pieczarki i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Do grzybów dodać surowe jajko, tartą bułkę. Wymieszać dokładnie.
4.4. Ugotowane ziemniaki odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia - ten zabieg spowoduje, że potem będzie je łatwo obrać.
5.5. Następnie obierać je dokładnie i usunąć ewentualne pozostałości po zaczątkach kiełków. Ziemniaki przecisnąć prze praskę, lub bardzo dokładnie ugnieść tłuczkiem - nie wolno ich rozdrabniać za pomocą malaksera lub miksera.
6.6. Do masy dodać mąkę, sól i jajka. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
7.7. Na oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroić je na kawałki o długości 3 cm i formować z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypać je mąką.
8.8. Na każdym placuszku kłaść porcję farszu - mniej więcej łyżkę. Placuszek zawinąć, formować zgrabną kulkę.
9.9. Pyzy włożyć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładam jednorazowo więcej niż jedną warstwę. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i podawać ze zrumienioną cebulką.
Komentarze